Etiketter

onsdag 9 maj 2012

Skapelse och undergång i Bibeln och nordisk mytologi

På denna sida i Wikipedia står om skapelseberättelserna i Bibeln (i Gamla Testamentet (700-400) i Första Moseboken) och i nordisk mytologi. (Se även läsförståelseuppgiften). Världens skapelse och undergång återfinns dessutom i en isländsk dikt från ca 800-1000; Voluspa, eller Valans spådom. Valans spådom påminner om första Moseboken:

Arla i urtid
fanns ingenting
ej sand ej hav
eller svala vågor;
jord fanns icke
och ingen himmel,
där fanns omättligt gap
gräs fanns det icke.

Likaså finns i Wikpedia information om jordens undergång, Johannes uppenbarelse i Bibelns Nya Testamente och Ragnarök i Valans spådom.

Ur Johannes uppenbarelse:
Och jag såg en stor vit tron och honom som satt därpå; och för hans ansikte flydde jord och himmel, och ingen plats blev funnen för dem.
Och jag såg de döda, både stora och små, stå inför tronen, och böcker blev upplåtna. Och jämväl en annan bok blev upplåten; det var livets bok. Och de döda blevo dömda efter sina gärningar, på grund av det som var upptecknat i böckerna.
....
Och om någon inte fanns skriven i livets bok, så blev han kastad i den brinnande sjön.
Kap 20 11-15
...

Och jag såg en ny himmel och en ny jord; ty den förra himmelen, och den förra jorden voro förgångna och havet fanns icke mer.

Och jag såg den heliga staden, ett nytt Jerusalem komma ned från himmelen, från gud, färdigsmyckad såsom en brud som är prydd för sin brudgum.

Och jag hörde en stark röst från tronen säga: "Se, nu står Guds tabernakel bland människorna, och han ska bo bland dem, och de skola vara hans folk; ja Gud själv skall vara hos dem, och skall avtorka alla tårar från deras ögon. Och döden skall icke mer vara till, och ingen sorg eller klagan eller plåga skall vara mer; ty det som var förr är nu förgånget."

Och han som satt på trornn sade: "Se jag gör allting nytt." Ytterligare sade han: "Skriv; ty dessa ord äro vissa och sanna."

Kap 21 1-5

Bibel (1685)
from Himmlisches Jerusalem

Ur Valans spådom; Ragnarök och därefter:

Upp ser hon komma
för andra gången
jorden ur havet
Ljuvligt grönskande
forsar falla
där flyger örnen
som far och fångar
fisk i fjället