Etiketter

tisdag 15 maj 2012

Tristan och Isolde

Ungefärliga tidsangiveler för de texter vi studerat

Vi har gjort nedslag i olika tider i litteraturens historia. Nästa text är från den europeiska medeltiden där man förutom religiösa texter skrev dikter som handlade om riddare. I Europa styrde småkungar, feodalherrar, i sina furstendömen och de hade riddare i sin tjänst. Dessa hade svurit en trohetsed, d v s lovat att tjäna sin herre. Sagan om Tristan och Isolde handlar om hur en riddare, Tristan, bryter sitt trohetslöfte till sin herre, Kung Marc av Cornwall, när han blir kär i kungens fru Isolde.

Kung Marc ska gifta sig med Isolde och skickar sin riddare, Tristan, för att hämta Isolde från Irland. Isoldes mor är osäker på om Isolde kommer att älska sin nya make så hon tillverkar en förtrollad kärleksdryck som de nygifta ska dricka på sin bröllopsnatt. På segelfärden är det vindstilla och varmt och Tristan och Isolde dricker av misstag den förtrollade drycken för att släcka sin törst. När de druckit ur tittar de på varandra och är därefter evigt förälskade. 

Isolde gifter sig som planerat med Kung Marc men kan inte älska någon annan än Tristan, vilket Kung Marc märker och de döms till döden.

Vad som händer sen får ni läsa i Klassisk läsebok s 51-59. Läxa till torsdag vecka 21 är att muntligt återberätta denna saga om Tristan och Isolde.